Prisbelønte Vivian

Det er ikke første gang Vivian Zahl Olsen får en pris for sin kunst, men nå kommer den fra selveste Kongen. Etter innstilling fra Trond Viggo Torgersen, Jon-Roar Bjørkvold og Bjørn Rønningen fikk hun torsdag Kongens fortjenstmedalje av ordfører Eva Norén Eriksen i Røyken.

– Dette er veldig morsomt, men det kom jo som en kjempeoverraskelse. Jeg har ikke tegnet for å få medalje. Jeg synes bare jeg er heldig som bor i dette landet og har fått lov å bruke det talentet Gud ga meg, sier Vivian.

Det var Flode som måtte stille opp da Trond Viggo var bortreist. Foto: Tore Guriby

Det er først og fremst som bokillustratør og fjernsynsprogrammene hun er mest kjent for. Samarbeidet med Trond Viggo Torgersen om Kroppen, Flode og Tenke sjæl som ble en liten selvbiografi har bidratt til hennes synlighet. Hun har illustrert Barnas egen sangbok av Jon-Roar Bjørkvold. Denne går nå ut i 21. opplag. Og fru Pigalopp av Bjørn Rønningen for å holde fram de mest kjente.

I 1974 ble hun tildelt Kirke- og Undervisningsdepartementets pris for bokillustrasjoner og Kultur- og Vitenskapsdepartementets billedbokpris i 1982.

Av internasjonale priser kan vi nevne æresdiplom fra Verdenskongressen for barnelitteratur (The International Board on Books for Young People. Certificate of Honour for Illustration) og H.C. Andersen-prisen fra Leipzig.

– For tiden holder jeg på med en illustrasjonsjobb til en bok som heter: Hva er et ekteskap. Jeg forbereder en utstilling jeg skal ha i Katakomben i Oslo der også bøkene mine kan presenteres.

Kroppen
Av de mange prisene hun har fått for sine illustrasjoner er Cappelen-prisen i 1989 en av dem. Hun har fått Jakop-prisen som egentlig er en pris for brukskunst og Tetra pak designpris etter å ha illustrert boka om Kroppen.

Vivian er født og oppvokst i Asker og har vært ABK-medlem siden 1996, men hun og mannen Per flyttet til Båtstø i Røyken for 11 år siden. Snart kommer Asker tilbake til dem.

Styreleder i ABK, Preben Colstrup, sier at han har fulgt Vivian Zahl Olsens kreative og morsomme barneillustrasjoner i mange år. Hennes spennende form og sterke koloritt er betagende. – Jeg gratulerer med prisen og er stolt av at Vivian er medlem hos oss.